Enric Llonch

Els 100 singles del 2019

January 10, 2020 | 10 Minute Read |

Ja estem al gener (i a una nova dècada, depèn de a qui li preguntis), però encara em queden un parell d’articles repassant el millor del 2019. En aquest cas, toca parlar dels singles.

He passat a 100 (i he hagut de fer esforços perquè fossin 100 exactes i no 105 o fins i tot 110) i els he tornat a ordenar com havia fet els primers anys. El mètode segueix sent igual de poc científic i frustrant com sempre: obrir un document de Google Spreadsheet, posar totes les cançons que he triat prèviament (basant-me en les més escoltades a Last.fm) i escoltar-les una per una, puntuant-les amb una nota de l’1 al 10 (en general, per sobre del 8 totes). Posteriorment, he repassat la llista i reordenat en funció del que sentia, oblidant els números.

I com sempre, les normes. A la llista només trobareu singles, amb molt poques excepcions (i ara no en recordo cap, la veritat), i he intentat que fos un single màxim per artista. Com sempre, si un artista n’ha tret més d’un i pertanyen a àlbums diferents, he inclòs tots dos. Vaja, que m’ho faig venir bé però alhora sóc bastant estricte i creieu-me que realment el meu objectiu és deixar per escrit a algun lloc com m’agraden aquestes cançons. Perquè m’encanten, i si no en coneixeu alguna, us recomano moltíssim que li doneu una oportunitat utilitzant la playlist d’Spotify que he fet.

  1. Clara Mae – Lost
  2. Oklou – Forever
  3. Huntly – Low Grade Buzz
  4. Clairo – Bags
  5. Broods – Hospitalized
  6. Violet Days – All I Know
  7. Kllo – Back To You
  8. G Flip – Drink Too Much
  9. Vagabon – Water Me Down
  10. Jack River – Later Flight
  11. Jim-E Stack – Good Enough
  12. Iggy Azalea – Sally Walker
  13. Hayley Kiyoko – Demons
  14. Elyar – Sad Sex
  15. Charlotte Lawrence – Navy Blue
  16. Bombay Bicycle Club – Eat, Sleep, Wake (Nothing But You)
  17. Blackbear – Hot Girl Bummer
  18. Banks – Gimme
  19. AMA – Slip
  20. Billie Eilish – everything i wanted
  21. Wet – Old Bone (Jim-E Stack Remix)
  22. Sabrina Claudio – Rumors
  23. Pronoun – Stay
  24. Neon Dreams – High School Dropout
  25. K.Flay – Sister
  26. Isle of You – Hold Tight
  27. Donatachi – Crush on U (ft. Slayyyter)
  28. Palmistry – Water
  29. Sofi de la Torre – Estamos Mal
  30. Lizzo – Juice
  31. Jaira Burns – Numb
  32. Ralph – Last Time
  33. Gomet – Cumpleañera
  34. Cub Sport – Video (ft. Mallrat)
  35. Selena Gomez – Lose You To Love Me
  36. COBRAH – Wet
  37. FRND – What If I Fall Apart
  38. Peter Thomas – View
  39. Cashmere Cat – Emotions
  40. Sevdaliza – Darkest Hour
  41. Caroline Polachek – Door
  42. Glass Animals – Tokyo Drifting (ft. Denzel Curry)
  43. Carlie Hanson – WYA
  44. Camila Cabello – Easy
  45. Blithe – Bad
  46. Alaska Reid – Quake
  47. Alice Merton – Funny Business
  48. A. G. Cook – Lifeline
  49. Billie Eilish – bad guy
  50. SVEA – Stranger
  51. Bad Gyal – Hookah
  52. Brigitte Laverne – Te Crees Muy Eterno
  53. Openside – Waiting for Love
  54. Lewis Blissett – Killing Butterflies
  55. Caroline Polachek – So Hot You’re Hurting My Feelings (A. G. Cook Remix)
  56. Hannah Jane Lewis – Last Night Every Night
  57. Jessie Ware – Adore You
  58. Luna Ki – Septiembre
  59. Carly Rae Jepsen – Too Much
  60. SACHI – Love Me Now (ft. CXLOE)
  61. Loote – All the Fucking Time
  62. Naaz – TAPED
  63. Post Malone – Goodbyes
  64. CXLOE – I Can’t Have Nice Things
  65. Normani – Motivation
  66. Sabrina Carpenter – In My Bed
  67. Red Hearse – Everybody Wants You
  68. Tessa Violet – Bored
  69. Zara Larsson – All The Time
  70. Sega Bodega – U Suck
  71. PUTOCHINOMARICÓN – Doble Tic Azul
  72. Miss Benny – Rendezvous
  73. Lauv & LANY – Mean It
  74. Dorian Electra – Flamboyant
  75. Mark Ronson – Don’t Leave Me Lonely (ft. YEBBA)
  76. Dua Lipa – Future Nostalgia
  77. GRACEY – Different Things
  78. Hannah Diamond – Love Goes On
  79. Bronze Avery – Messy
  80. Georgia – About Work the Dancefloor
  81. Tove Lo – Glad He’s Gone
  82. Lauv & Troye Sivan – i’m so tired...
  83. Banoffee – Tennis Fan (ft. Empress Of)
  84. Lana del Rey – Fuck it I Love You
  85. FLETCHER – Undrunk
  86. FKA twigs – Cellophane
  87. Deb Never – Ugly
  88. Daya – Insomnia
  89. Danny L Harle – Beautiful People (Harlecore Remix)
  90. Aly & AJ – Church
  91. Manel – Per la bona gent
  92. MUNA – Stayaway
  93. Nina Nesbitt – Last December
  94. PRETTYMUCH – Phases
  95. Conan Gray – Maniac
  96. Miss Benny – That’s My Man
  97. Kim Petras – Do Me
  98. Charli XCX – Gone (ft. Christine and the Queens)
  99. Tinashe – Die A Little Bit (ft. Ms Banks)
  100. HAIM – Now I’m In It

Els 10 singles del 2019

10. Manel – Per la bona gent

El lead single de la banda catalana va ser un cop fort a la taula, un recordatori que no tenen cap mena d’interès en fer el mateix so conformista que part del seu públic els demana. És una barreja idiosincràtica més provocadora que els moments més eclèctics de qualsevol altre artista català, amb un sample de Maria del Mar Bonet com si de Kanye idolatrant Nina Simone es tractés. La producció és espectacular, agressiva, dinàmica i moderna. Una autèntica delícia.

9. MUNA – Stayaway

Si hagués de convèncer algú de les qualitats de MUNA, li posaria aquesta cançó. El que en mans de molts altres artistes sonaria com a sentimentalisme extradramàtic cantat per MUNA sona com veritats absolutes massa honestes per dir en veu alta. La successió d’accions dels versos —si quedo amb els meus antics amics sortirem de festa, si sortim de festa anirem al bar, si anem al bar beurem, si bevem voldré saber on estàs; si no faig tot això (si no faig tot allò que feia abans), no pensaré en tu (però estic pensant en tu, merda)— és un dels millors moments de l’any sens dubte, però no seria res sense l’eufòrica tornada i sobretot el bridge devastador.

8. Nina Nesbitt – Last December

Parlant de devastador, aquest single. Quan vaig sentir “Last December” com a penúltima cançó del disc de Nina Nesbitt no pensava que acabés sent senzill, però es veu que gràcies a la temporada nadalenca, a algú se li va acudir donar-li una mica de push. Estupideses de la indústria a part, s’ho mereixia. És una balada immensa i atemporal (irònic), que recorda a clàssics de Taylor Swift com “All Too Well”. Nina demostra tot allò que fa el seu songwriting especial i emotiu en una sola cançó.

7. PRETTYMUCH – Phases

Quan PRETTYMUCH va treure “Phases” ens va sorprendre una mica a tots. La boy band fins aleshores havia tret banger rere banger, fent difusa la barrera entre hip-hop, R&B i pop amb el seu toc retro al principi però la mirada posada al present més present. “Phases”, però, viu en un altre espai sonor, molt més relaxat i melancòlic. En el fons és una cançó d’un perdedor, algú que malgrat tot el que li fan passat, seguirà esperant una altra persona perquè l’estima i creu que serien bons junts. És trista però també és cute, i no és fàcil de navegar aquesta dicotomia sense sonar com… vaja, un perdedor. PRETTYMUCH ho fa i a sobre es permet ser una feature a la seva pròpia cançó amb un vers rapejat com a bridge que encara estic perfeccionant per un futur karaoke.

6. Conan Gray – Maniac

Ja lluny del Lorde-isme de l’EP, Conan Gray s’acosta al llançament del seu primer àlbum (Kid Krow, disponible aquest març, pre-order on iTunes, etc etc) amb un single explosiu que molt probablement podríem definir com a himne. Si l’escoltes i no et vénen ganes de cantar la tornada en veu alta cridant per sobre de les teves possibilitats, ets el protagonista odiós del que parla la cançó.

5. Miss Benny – That’s My Man

Aquesta cançó és la meva vida. Se’m fa difícil resumir-la d’una manera “objectiva”. Miss Benny realment és una de les figures del pop actual més infravalorades. No només canta sinó que produeix i escriu i grava els seus vídeos i fa el seu artwork i probablement també penja la cançó a Spotify perquè tu, TU, la puguis escoltar i pensis “està bastant bé, deu tenir mil productors ajudant-lo, tho”. Però no. NO. És Miss Benny, i això que sona és “That’s My Man”, tècnicament, objectivament, la 5a millor cançó del 2019.

4. Kim Petras – Do Me

El disc de Kim Petras (no Turn Off The Light sinó Clarity, del qual surt aquest single) va acabar sent bastant meh, però “Do Me” és una barbaritat. Probablement la cançó més sexy que he sentit en anys, i no sexy de sensual o eròtic sinó purament sexe. “Do Me” és violenta, provocadora i intoxicant. Però també té un bridge pseudo-arena rock que farà impossible no deixar de fer el que sigui que estaves fent per posar-te a cantar-lo en veu alta fent gestos exagerats amb les mans. Així que bona sort.

3. Charli XCX – Gone (ft. Christine and the Queens)

Quan vam sentir “Gone” al concert de Charli al Primavera tots vam pensar “està bé, però no mata”. I era amb Christine and the Queens en directe i tot. Crec que diu molt del Primavera això. En qualsevol cas, estàvem equivocadíssims. “Gone” és pura perfecció pop, des dels versos dedicats a la discogràfica de Charli, fins a la tornada que no té cap mena de sentit però sona TAN bé. I després hi ha el final de la cançó, amb el “keep, keep, keep” repetit sobre el beat obsessiu d’A. G. Cook. Una puta passada, si em pregunteu.

2. Tinashe – Die A Little Bit (ft. Ms Banks)

Tinashe sap que el es fa. A “Die A Little Bit” dóna un gir al seu so habitual incorporant influències house i energia britànica, aprofitant-se del minimalisme del beat per repetir un motto vital senzill però massa addictiu: “Drink, smoke, dance, vibe a little bit / Fuck, change, ride, die a little bit”. Sembla positiu i empoderador però hi ha un rerefons trist, com de desesperació, que encapsula la cançó. El títol és una genialitat, ja que per mi el “die” reflecteix aquest sentiment negatiu però alhora l’èxtasis de l’alcohol (“pass out”), les drogues o inclús el sexe (l’orgasme com a petita mort, o morir però només una mica).

1.HAIM – Now I’m In It

No m’han agradat cap dels altres dos singles que ha tret HAIM aquest 2019 però “Now I’m In It” és el meu single favorit de l’any. QUÈ? Sí, no sé, coses que passen. Les tres germanes han trobat la forma de mantenir l’essència sonora de la banda sense sonar repetitives o redundants com molts les acusaven quan van treure el seu segon disc. “Now I’m In It” sona fresc, i sobretot, molt més construït sobre la veritat que qualsevol cançó de Something To Tell You. Sona també més desesperat i visceral, segurament per parlar de depressió en comptes de… amor. I sabeu que no sóc gaire de videoclips, però m’acabo d’adonar que el top 3 de singles també és el meu top 3 de vídeos de l’any. El de “Now I’m In It” és especial icònic, i sovint em trobo recordant escenes del videoclip quan escolto la cançó. Si alguna cosa li demano al 2020 és un disc amb més cançons provinents d’on ha sortit aquesta.