Enric Llonch

Contra el disseny d'iOS 7

September 21, 2013 | 3 Minute Read |

iOS 7 és un sistema operatiu mal dissenyat, des del meu punt de vista. I com que criticar-lo és massa mainstream (ara menys que durant les betes, tot sigui dit), jo prefereixo fer que altres el critiquin i gaudir-ho. Seriosament, crec que hi ha molta gent criticant el sistema i en algunes coses hi coincideixo, i per això recopilo aquests articles sobre el tema:

The design of iOS 7: simply confusing, de Joshua Topolsky a The Verge

“Apple has confused its design with new shapes and textures — weird ones. Less useful ones […] In fact, there are some extremely beautiful aspects of iOS 7 — aspects that lead me to believe that the raw materials for a more cohesive and useful OS are there, if perhaps a little buried. […] Apple is showing that it can adapt, borrow, and tweak ideas from the competition, that it can expand what iOS feels and looks like as well as what it can do. The problem now is that it seems to be buckling a bit under the weight of an end-to-end redesign.”

What’s Wrong with the iOS 7 Icons? d’Ian Storm Taylor

No posaré cap quote seva, sinó que val la pena que llegiu el post. Comenta una per una les icones d’iOS 7, un dels temes més polèmics i més fàcils de criticar, la qual cosa no significa que no sigui vàlid fer-ho. Un TL;DR: Apple no sap escollir colors per a les seves interfícies, ni a iOS 6 ni a iOS 7. Abans ho podien ocultar amb textures de pell i coses estranyes i a 7 han volgut fer el que precisament no dominen. Ben jugat.

iOS 7: Apple’s new design is no longer about making it work, and that’s too bad de Boris a The Next Web.

Primer de tot dir que no estic d’acord amb l’argument principal de l’article, però sí amb els arguments petits, com per exemple: “So is it really ugly? Yes, it is. But besides ugly it is also inconsistent. And just not as intuitive as you would expect. […] Steve Jobs once said ‘Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works’. iOS 7 is well designed, but it is overly focused on how it looks, and less on how it works.”

Go Home iOS 7, You’re Drunk. de Jared Erondu

És curiós perquè ell pensava que hi hauria molts canvis a la versió final i resulta que n’hi ha hagut pocs. Esperar d’Apple el que ells mai faran. Fanboy. “Regardless, we can expect lots of things to change between now and Fall when Tim Cook takes the stage to release the GM iOS 7. In the meantime, our tweets, articles, and unsolicited redesigns will serve as AA meetings.”

I des del meu punt de vista, iOS 7 és incoherent. Hi ha elements incoherents dins del propi dispositiu i també el trobo incoherent amb el disseny industrial del 5s – el veig dissenyat pel 5c. El sistema de capes que se superposen una sobre l’altra és ridícul i està mal desenvolupat; no aporta absolutament res a la creació d’interfícies mòbils i no és nou. També em molesten els detalls que Apple no ha cuidat, com les paraules dels menús que no apareixen senceres, les icones en general, la tipografia com a recurs cutre per evitar altres elements superflus segons ells, i els píxels que sobren en certs llocs.

Per primera vegada, crec que Apple ha aconseguit fer un sistema operatiu pitjor que l’anterior, en termes de disseny, i s’ha rebaixat al nivell d’Android (el pur). Jo, si fos fanboy i portés tota la vida defensant l’excel·lència en el disseny d’interfícies d’Apple, estaria indignat i/o preocupat. Ah, i no trobo iOS 7 lleig.

Llegeix també: Dos apunts per entendre iOS 7, Android, no gràcies