Enric Llonch

about u

February 13, 2017 | 1 Minute Read |

El pop és el gènere amb més visibilitat queer ara mateix. M’és fàcil recomanar àlbums dels darrers anys fets per artistes queer: el debut de Years & Years, el de Troye Sivan, els últims de Tegan and Sara, l’excel·lent estrena de Shura amb Nothing’s Real, fins i tot, i en certa mesura, els discs de Frank Ocean i el de Kaytranada (alguna cosa hi ha de pop allà). about u, el primer disc del trio de Los Angeles MUNA, s’afegeix a aquesta llista.

En molts sentits, la proposta de MUNA no és gaire innovadora. Autodefinida com “dark pop”, la seva música barreja elements presents en artistes dels darrers anys, des de HAIM fins a la mateixa Shura, passant per Banks i altres noms que abunden a les playlists cools d’Spotify. Tot i així, MUNA aconsegueixen crear una col·lecció de cançons cohesiva, amb els seus moments diversos i els seus canvis d’estat d’ànim (la brillantor de “I Know A Place” contrasta amb la foscor d’”After”, i la felicitat de “Loudspeaker” amb la tristesa de “If U Love Me Now”). La cantant del grup fa que lliguin més amb les seves actuacions vocals un pèl peculiars que a més d’un poden semblar cridaneres perquè sí, però que sovint afegeixen a l’estètica indie del grup. La producció, per la seva banda, sona prou convincent i treballada, tot i que no sempre acaba de lluir com hauria en el mixing, tenint en compte les característiques del pop que fa MUNA.

En conjunt, about u no reinventa res ni sorprèn per la seva imaginació desbordada, però és un disc sòlid de principi a final, amb un bon grapat de grans singles infecciosos, lletres poc poètiques però potser per això especialment directes (un dels grans singles era un “himne” per a la comunitat LGBTQ+), i sensibilitat pop en abundància.

8